De ontwikkeling van Eindhoven van een provinciaal stadje tot een industrieel centrum startte in het begin van de 20e eeuw, grotendeels gedreven door Philips. Deze erfenis is zichtbaar in het centrum van de stad, waar verschillende overblijfselen uit het industriële verleden te vinden zijn, van de art-deco Lichttoren tot een voormalige gasfabriek die onlangs getransformeerd is tot woon- en creatieve werkplek. Maar Eindhoven heeft ook een verrassende reeks gebouwen van beroemde internationale architecten, van Gio Ponti tot Neave Brown en Massimiliano Fuksas.
De rol van Eindhoven als internationaal centrum voor design en innovatie blijft het stedelijk landschap beïnvloeden en vormt de leidraad voor herontwikkelingsprojecten en groeistrategieën voor de lange termijn.
Onze tour biedt een ontdekkingsreis door de architectonische diversiteit van Eindhoven, met gebouwen van zowel gerenommeerde internationale als lokale architecten. U leert ook over de stedenbouwkundige strategieën en toekomstige ontwikkelingsplannen van de stad en krijgt een uitgebreid inzicht in het dynamische architectuurlandschap van Eindhoven.
Uitleg over de stadsgeschiedenis, groei, transformatie en het groene masterplan van MVRDV
Eindhoven Centraal (Koen van der Gaast, 1956), De Bijenkorf (Gio Ponti, 1969), 18 Septemberplein (Massimiliano Fuksas, 2010), Lichttoren (1921 / renovatie door AWG, 2006)
Van Abbemuseum (A. J. Kropholler, 1935 / Abel Cahen, 2002)
Designhuis (Jo Krüger, 1964), Stadhuis (J.A. van der Laan, 1969)
Bouwplaats van woningbouwcomplex Nieuw Bergen (MVRDV, 2025)
Woningbouw Medina (Neave Brown, 2003)
Kloostertransformatie DomusDela (Architecten|en|en + DiederenDirrix, 2019)
NRE-terrein
Transformate van een gasfabriek naar woon- en werkruimtes (2013–23)