Amsterdam staat wereldwijd bekend als fietshoofdstad. In de hele stad wordt 50% van de verplaatsingen per fiets gemaakt, in de binnenstad zijn het zelfs 62%. In tegenstelling tot veel andere steden is fietsen in Amsterdam geen recreative bezigheid, maar een alledaagse manier van voortbeweging die naadloos is geïntegreerd in de stadstructuur. Van innovatieve fietspaden tot uitgebreide parkeeroplossingen, de stad heeft een wereldwijde standaard gezet voor fietsinfrastructuur. Maar wat maakt de Amsterdamse aanpak zo effectief? Hoe gaat de stad om met de uitdagingen van dichtheid, beperkte ruimte en stedelijke groei?
Tijdens deze tour ontdekt u de geheimen achter het fietssucces van Amsterdam – van de historische ontwikkeling van het fietsbeleid tot geavanceerde infrastructuurprojecten. We verkennen iconische plekken zoals de fietstunnel onder het Rijksmuseum en nieuwe ontwikkelingen zoals fietsenstallingen onder water bij het Centraal Station. We duiken ook in bredere mobiliteitsconcepten en onderzoeken hoe Amsterdam fietsen integreert met openbaar vervoer, voetgangers en autoverkeer.
> Geschiedenis van het fietsbeleid: Leer meer over de historische mijlpalen en gemeentelijke strategieën die het fietsen tot een hoeksteen van de Amsterdamse identiteit hebben gemaakt.
> Innovatieve infrastructuur: Bezoek state-of-the-art projecten, waaronder de onderwater fietsenstallingen bij het Centraal Station en de heringerichte Frans Halsbuurt, waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen.
> Fietsen in de dichte binnenstad: Ontdek hoe de stad omgaat met de uitdagingen van beperkte ruimte, vooral in het historische centrum.
> Geïntegreerde mobiliteit: Leer hoe het Amsterdamse verkeersnetwerk fietsen combineert met openbaar vervoer, automobiliteit en voetgangers.