Kop van Zuid en Katendrecht

“In Amsterdam heeft de stad een haven, in Rotterdam heeft de haven een stad”, luidt een spreekwoord. De haven van Rotterdam schuift echter al enkele decennia steeds verder weg van de stad. Hierdoor ontstaan stedelijke restruimten met ruimtelijk potentieel dat op verschillende manieren wordt gebruikt: de stedenbouwkundige aanpak varieert van radicale topdown transformatie tot meer geleidelijke bottom-up transities.

De ontwikkelingen op de Kop van Zuid hebben de Maas eindelijk een centrale positie in de stad gegeven. Nu het project zijn voltooiing nadert, breidt de gentrificatie zich uit naar het aangrenzende schiereiland Katendrecht, dat vroeger de rosse buurt van Rotterdam was. Een hoogtepunt op het schiereiland zijn de Fenix Lofts: een opbouw met woningen op  een oude loods.

Op deze tour bezoek u het transformatiegebied met zijn mix van oude pakhuizen, woontorens en zelfbouwprojecten.

Vorige slide
Volgende slide

Tour Highlights: Kop van Zuid en Katendrecht

  • Uitleg over geschiedenis en toekomst van het gebied

  • Erasmusbrug (UNStudio, 1996)
  • Woonprojecten Landtong (Frits van Dongen / de ArchitektenCie, 2003) en Stadstuinen (KCAP, 2003)
  • Wilhelminapier, incl. De Rotterdam (OMA, 2013), Luxor Theater (Bolles & Wilson, 2000), woontoren New Orleans (Alvaro Siza, 2010), pakhuis Las Palmas (Van den Broek en Bakema, 1953 / Benthem Crouwel, 2010), cruise terminal (Van den Broek en Bakema, 1948), pakhuis/hotel Pakhuismeesteren (1941/AWG, 2018)
  • Floating Office (Powerhouse Company, 2022)
  • Wandeling over de Rijnhavenbrug (Quist Wintermans, 2014) naar Katendrecht
  • Fenix Lofts (Mei Architects, 2019)

Meer Tours in Rotterdam 

Alle tours kunnen gecombineerd worden tot dag- of meerdagse programma’s